A thai masszázsról tudjuk, hogy nem csak egy kis jóleső érzésről, kikapcsolódásról szól, hanem több krónikus fájdalommal járó probléma esetén tud érdemben és hosszútávon segíteni. Mivel nagyon hatékony tud lenni többek között számos mozgásszervi probléma esetén, automatikusan felmerül a kérdés, hogy vajon lehet-e kimondottan gyógyászati célokra alkalmazni, esetleg orvosi terápiák kiegészítéseképp.

Sok múlik az orvoson

Nos, a válasz nem mindig egyértelmű. Függ attól, hogy pontosan milyen egészségügyi problémánk van, és magától az orvostól is. Meglévő betegség esetén ugyanis alap, hogy az orvossal konzultálni kell arról, hogy a masszázs milyen hatással lenne az állapotunkra, illetve ő javasolja-e.

Vannak olyan betegségek, állapotok, amik fennállása esetén a thai masszázs egyértelműen ellenjavallt:

  • Szív- és érrendszeri problémák
  • Terhesség 
  • Műtét utáni lábadozás 
  • Csontbetegségek, például csontritkulás 
  • Fertőző betegségek 
  • Bőrgyógyászati panaszok (az érintett területen nem javasolt)

Az orvos tudni fogja, ha éppen nem tenne jót, és ilyenkor nem fogja javasolni a thai masszázst. Másrészről, a dolog függ kicsit az orvos hozzáállásától is. Számos orvos elfogadja a kicsit természetközelibb, alternatív gyógymódokat, és támogatóak például a thai masszázzsal kapcsolatban is. Más orvosok viszont nem ismerik el ezek hatékonyságát, és inkább a gyógyszeres, vagy egyéb terápiaára, kezelésre esküsznek. Utóbbiak lehet, hogy nem veszik jó néven, ha thai masszázzsal szeretnénk kiegészíteni a kezelést.

Nem mindig jó több gyógymód párhuzamosan

A kérdés megválaszolása azért sem egyszerű, mert bár azt hihetnénk, hogy ha két hatékony módszert alkalmazunk egyszerre, az erősíti egymás hatását, valójában nincs így. Sőt, az is elképzelhető, hogy rontják egymás hatékonyságát. 

Éppen ezért, nem szabad a thai masszázst szó nélkül elkezdeni például egy ízületi probléma esetén, amire már szedünk gyógyszereket, és járunk gyógytornára, fizikoterápiára, mert lehet, hogy ezek a masszázzsal együtt már túl soknak bizonyulnak. Az ilyen esetek miatt nagyon fontos, hogy mindig megkérdezzük a kezelőorvost, hogy javasolja-e, illetve véleménye szerint probléma-e, ha eljárunk thai masszázsra. Elképzelhető, hogy nem befolyásolja a kezelést, az is, hogy javítja, de az is, hogy az aktuális állapotunkban az alkalmazott terápiával együtt nem javasolt alkalmazni.

Lehet ez az első állomás

Akik hisznek az alternatív módszerek eredményességében, gyakran ezeknél kezdik a gyógyulást, és csak akkor fordulnak orvoshoz, ha nem érzik elégnek ezek hatását. Egy jó alternatíva lehet, ha a probléma megjelenésekor, amikor az még egészen enyhe, thai masszázzsal kezdünk – lehet, hogy ez is elég ahhoz, hogy mérséklődjenek a tünetek, vagy akár teljesen elmúljanak. Ha viszont ez nem elég, jöhet az orvosi kezelés – akár a masszázzsal kiegészítve, amennyiben az orvos engedélyezi.

A modern kezelések, és az évezredes gyógymódok adott esetben remekül megférnek egymás mellett, de sosem szabad őket felelőtlenül, a saját szakállunkra alkalmazni! Ha az orvos is az áldását adja rá, a thai masszázs egészen biztosan csak segíteni fogja az állapotunk javulását! 

Legyetek aktívak Facebook- és Instagram-oldalunkon, mert napi érdekességeket, ajánlatokat és akciókat posztolunk! 

Faceboook & Instagram

Várunk titeket szeretettel Miskolc belvárosában!

Üdvözlettel:

A Phuket Spa Thai Massage  csapat

phuketspa.hu

nap
óra
perc
másodperc